Bjud på Bengt Lindströms original litografi

Nu går det att bjuda på en av Bengt Lidströms original litografier online och med tanke på att hans konstverk säljs för hundratusentals kronor så är det troligtvis en god investering. Verket är signerat av konstnären själv och i skrivande stund ligger budet på endast 80 dollar. Lindström avled i sitt hem i Sundsvall under 2008 och han kommer inte att signera något verk igen.

Bengt Lindström blev känd på grund av sitt yviga orädda måleri. Han föddes i Härjedalen, kom in på konstfack men valde att hoppa av för att istället studera vid expressionisten Isak Grünewald´s konstskola. Därefter gick han vidare med studier för konstnären Otte Sköld. Därefter bar det iväg till Paris där han kom att leva under många år. Staden hade en stark attraktionskraft på konstnärer och Bengt Lindström var inget undantag. Han förblev bosatt i Paris under hela sitt liv men återvände alltid hem till Sverige under somrarna och flyttade tillbaka helt under de sista åren av sitt liv.

Förutom att måla med tjocka penseldrag och tjocka lager av olja så gjorde han även skulpturer, till exempel ett gigantiskt Y som finns placerat i Timrå i Sundsvall. Till kuriosan av onyttigt vetande hör att statyn från början var tänkt att placeras i Jämtland, Z-län, men då förslaget stötte på patrull och konstverket från vissa röster ansågs som gräsligt hamnade det istället i Sundsvall och Y-län och det var ju inte så fel när allt kom omkring.

Bengt Lindströms konst finns idag representerad världen över och bland annat på Georges Pompidou i Paris, på Tate Gallery i London samt på Louisiana utanför Köpenhamn.

Vid ett första påseende kan man tro att hans oljemålningar är gjorda av ett barn och det kan tyckas märkligt att han blivit så stor. Tydligen har även förfalskarna upptäckt detta varför man ska vara försiktig med sina inköp av Bengt Lindströms målningar. Det kan vara en konstförfalskande femåring som gjort verket.