Figurinen är modern igen.

Figurinen, du vet, den där lilla porslinsfiguren som stod på sidoborden eller i bokhyllan och samlade damm – nu är det dags att plocka ner dem från vinden, de är nämligen moderna igen om man ska tro IKEA som satsar stort på nylanseringen av den lilla porslinsstatyn.

Den 23:e och 24:e augusti kan man beskåda en utställning på Stockholms Auktionsverk där man ställer ut nytillverkade figuriner skapade av konstnären Per B Sundberg. Detta är hans premiärvisning av det beställningsuppdrag han fått från IKEA, att ta fram de porslinsföremål som kommer att lanseras i IKEA-varuhusen världen runt under hösten.

Parallellt med förhandsvisningen av IKEAs beställningsverk kommer man även att ha möjlighet att beskåda en äldre samling av figuriner eftersom Dennis Dahlqvist ställer ut sin samling parallellt med releasen av IKEAs kollektion av figuriner.

Den här typen av små skulpturer har verkligen gjort en comeback och det har man kunnat följa under de senaste åren. Men nu erövrar man den stora publiken genom IKEAs kollektion.

Utställningen med IKEAs figuriner går under namnet ”Pretty, Ugly, Lovely – figurinens återkomst” ett namn som säger en del om inställningen till den här typen av prydnadsföremål, det är liksom lite kitschigt – men är det trendigt – så är det. Frågan är om de gamla porslinsfigurerna uppe på vinden är lika trendiga eller om man måste investera i en speciell sorts samling? Kanske får man svaren vid ett besök på Stockholms Auktionsverk och om inte annat har man alltså möjligheten att köpa ett nytillskott på IKEA under hösten. Eftersom det är IKEA får man anta att priserna kommer att ligga på en acceptabel nivå så att man inte ska behöva bli ohemult ruinerad bara för att man vill investera i en alldeles nytillverkad dammsamlare. Man får anta att det snart är dags att bära upp dem på vinden igen.