Höstens utställningar på Liljevalchs

Den 9:a September är sista dagen för den Lars Lerin-utsällning som pågått sedan i Maj och efter det utlovas stor konst från Liljevalchs då trettioen av landets mest välrenommerade antikhandlare ställer ut verk från sina samlingar. Det är Sveriges Konst- och Antikhandlareförening som står för samlingarna som kommer att representera konst från antiken till nutid. Man har valt att kalla utställningen för Grand Antiques Art & Design. Utställningen håller öppet mellan den 20:e och den 23:e September. Den årligen återkommande mässan för antikhandlare hölls för första gången på Grand Hotell, därav namnet. Allting som visas under Grand Antiques Art & Design är till salu. Mässan kommer även att ge en möjlighet för den hågade att träffa Sveriges mest erfarna antikhandlare och man erbjuder även föreläsningar och guidade visningar.

Sovjetisk affischkonst

Med start den 12 oktober öppnar en långkörare bland utställningar då man kommer att ställa ut sovjetisk affischkonst från det sovjetiska 20-talet en utställning som pågår till den 6:e Januari 2019.

20-talet engagerade det ryska avantgardet bestående av poeter, målare och fotografer. Affischmediet var det stora uttrycksmedlet under 20-talet. Tiderna var oroliga under Lenin och Stalins brutala regimer och affischerna var snabba och billiga att producera och användes flitigt i propagandasyfte för att väcka folk till medvetenhet politiskt. Även film och teater var stort under denna tid och utställningsbesökarna kommer att ges tillfälle att se stumfilmer från de mest kända ryska stumfilmsregissörerna Sergej Eisenstein och Dziga Vertov med ackompanjemang av levande musik. Filmvisningarna startar den 1:a November.

Under utställningen kommer man även att hålla föredrag om filmmediets betydelse för den politiska utvecklingen under revolutionsåren. Utställningen är intressant av flera olika anledningar inte minst därför att det är valår i år. Lite synd att utställningen förlagts till efter valet – våra politiker hade kanske kunnat få lite inspiration till sina valaffischer efter ett besök på Liljevalchs.