Konstnärinnan Anna Odell i nytt filmprojekt

Anna Odell är konstnärinnan som valde att göra en kontroversiell insats som examens arbete under sina konststudier då hon agerade mentalsjuk på en bro i Stockholm och lät sig själv transporteras till mentalsjukhus för att studera insidan av hospitalet ur konstnärens perspektiv. Något galnare än en jackpott på Gaming Club  således.

Detta med att använda sig själv som en del av konstverket verkar ligga henne varmt om hjärtat varför hon valt filmen som uttrycksmedel i sin konstnärliga produktion – och sig själv som konstverkets centralfigur. Vi vanliga dödliga skulle kalla det för “selfies” men när det är en konstnär som förhåller sig kärleksfull till bilden av sig själv så är det konst.

Hon har bland annat spelat in en film med namnet Återträffen där hon valt att genom filmmediet gestalta hur det skulle vara att konfrontera de mobbare hon omgavs av under skoltiden. Filmen är välgjord och hon gör inte bara en skådespelarinsats utan manuset är engagerande och skulle mycket väl fungera som ett inlägg i debatten angående mobbing.

Nu ger hon sig alltså på ytterligare ett filmprojekt och i November släpps hennes verk “X & Y”s på biograferna. Hon har valt att engagera skådespelar-hunken Mikael Persbrandt och till och med fått av honom kläderna så att han agerar spritt språngande naken. Anna Odell uppger i en intervju i Aftonbladet att det finns en risk att hon stöter på patrull med sitt filmskapande som uppges vara en lek med det sexuella och troligtvis skakar om vissa, speciellt de inom “gubbväldet”, menar konstnärinnan. Hennes första filmproduktion den guldbaggebelönade filmen “Återträffen” förväntades bli inbjuden till Cannes-festivalen men stoppades från det just på grund av samma nämnda gubbvälde, tror Anna Odell.

Den nya filmen avhandlar sexuella övergrepp och metoo-relaterade resonemang. I filmen gestaltar Anna Odell den “galna konstnärinnan” och Mikael Persbrandt föreställer alfa-hannen och den geniale skådespelaren.

Filmen går upp på biograferna den 2:a November.