Lasse Åberg är känd för den stora publiken mest för sitt filmskapande och sina Sällskapsresor. Vi minns dem som igår. Utöver detta gör han även musik och målar tavlor. Samtidigt som filmerna och musiken vittnar om en man med humor och känsla för buskis så är hans konst övervägande gjord av en mycket skicklig och begåvad konstnär och det är där hans storhet framstår som allra tydligast.

När det gäller hans måleri så har han framförallt hyllats för sina Musse Pigg-figurer, figurer i de mest penibla situationer, det är ingen trollkarl vi ser i Åbergs Musse utan en mer sorglig figur. Men älskad och man kan se hans litografier, posters och affischer i var mans hem, hos hög som låg. Det mest troliga är att Lasse Åberg egentligen aldrig behövt sitt filmskapande och sin musik för att göra sig ett namn. Hans konstnärskap och måleri hade stått stadigt på sina egna ben och vi svenskar hade blivit varse Lasse Åbergs existens och konstnärskap även utan Stig-Helmer Olsson och Trazan och Banarne.

Lasse Åberg är konstnär och skolad som sådan efter att i ungdomen ha studerat vid Konstfack i Stockholm. Han är aktiv som grafiker och konstnär och åtar sig bland annat uppdrag i offentlig smyckning. Till exempel åtog han sig uppdraget att formge 2012-års Vasaloppsaffisch. Till kuriosan av onyttigt vetande hör att det även är Lasse Åberg som gjort designen till det tyg som skulle bli fastsytt på sätena i Stockholms tunnelbana, så när du åker tunnelbana i huvudstaden så vet du att det är den folkkäre konstnären Lasse Åbergs konst som du vilar din rumpa på.

När han har utställningar så är det de finare gallerierna i till exempel Kungsträdgården som man får bege sig till om man inte vill besöka Åbergs museet på Väppeby gård i Bålsta, några kilometer från Lasse Åbergs hem.