Johan Erik Olsson, även kallad Lim-Johan, är en av landets stora men mindre kända konstnärer. Han föddes i Ovanåkers socken år 1865 och levde där under större delen av sitt liv. Familjen var av jägarsläkt men Lim-Johan gillade inte att man mördade djur. Han ägnade sig istället åt träsniderier av djur. Och han målade gigantiska färggranna oljemålningar, ofta med motiv av exotiska, vilddjur som lejon. Men skjuta älgar intresserade honom inte alls.

Lim-Johan räknades som lite galen och spenderade perioder på mentalsjukhus. Stor var han, Lim-Johan, lång och stor och en aning skrämmande. Han hade lite roligt åt det där och brukade skrämma upp folk lite extra ibland till exempel genom att slå in en kniv i en bordsskiva, bara för att.

Egentligen kanske han inte var så galen när allt kom omkring. Kanske han egentligen bara var en aning sin tid. Han var den förste i byn som införskaffade sig en riktig kamera. Och han hade inga svårigheter att skaffa modeller. Byborna älskade att stå framför kameran och Lim-Johan kom att ge upphov till ett antal gruppfoton som idag finns till beskådan hos Edsbyns museum där man också kan ta del av hans konstproduktion och träsniderier. På museet finns också de outslitbara skorna som han investerade i, helt i järn, och i dem klampade han omkring, ofta släpandes på nån av de gigantiska oljemålningar han höll på med.

Under sin livstid blev han aldrig uppmärksammad annat än som den lite galne enstöringen på byn. Det var först efter sin död han blev uppmärksammad då hans konst upptäcktes av konsthistorikern Philibert Humbla vid Gävle museum som gav order om att man skulle samla ihop så många av Lim-Johans konstverk som möjligt. Lim-Johan räknas till en av de stora naivisterna och idag finns hans konst representerad på bland annat Moderna Museet i Stockholm. För att äga en av hans konstverk får man vara beredd att betala runt 300000 kronor.