Vad är skillnaden mellan en amatör och en professionell konstnär? Amatören älskar konst. Det är den enkla förklaringen. Ordet amatör kommer från latinets “amare” som betyder “en som älskar”. Proffset älskar säkert också sitt yrke men en amatör kan vara mycket skicklig utan att för den sakens skull ägna sig åt konsten inom sitt yrkesutövande. Själva ordet amatör betyder alltså inte att amatörkonstnären skulle vara sämre än proffset, ordet säger ingenting om skickligheten.

Numer är det enklare än någonsin att lansera sig som konstnär oavsett om man är professionellt utövande eller amatör. Man kan enkelt skapa sin portfolio online och är man skicklig så är chansen stor att man kan få uppdrag inom konst – det finns flera exempel på det. Verktygen man kan använda sig av har också blivit flera. Till exempel används Photoshop flitigt inom konsten. Det blir allt vanligare att man låter konst och foto smälta samman i digitala konstverk – och varför inte? Det är den digitala erans typ av konst.

Någon som utnyttjat det digitala mediet till fullo i sitt konstnärliga utövare är konstnären bakom Villfarelser. Upphovsmannen, Mathias Leclér, verkar föredra att kalla sig komiker framför konstnär. Det var ett lyckokast när han började kombinera svartvita foton med dråpliga texter i sina fotomontage. Det är en bra idé. Vi har alla sett liknande fotomontage med text och bild på till exempel Facebook så det är många som ägnar sig åt den här typen av aktiviteter men få har gjort det med samma framgång som Leclér fick med sina Villfarelser. Men det ger en vink om hur bra det kan gå att lägga ut sina kreativa infall för allmän beskådan i cyberspace. Kreativt skapande är en möjlighet för alla och aldrig förr har publiken varit så stor och lättillgänglig som den är nu. Det gäller oavsett konstform – datorn är ditt galleri.