Skådespelaren Robin Williams konstsamling auktioneras ut

Den kände amerikanske skådespelaren Robin Williams som tragiskt valde att avluta sitt liv den 11 Augusti 2014 lämnade ingen oberörd med sina skådespelarinsatser. Mindre känt är att han också var en passionerad konstsamlare.

Tillsammans med sin fru samlade han bland annat på skulpturer och målningar och har många kända konstnärers verk i sin konstsamling. Nu väljer Robin Williams fru att auktionera bort hela samlingen för att skänka pengarna till välgörande ändamål.

Paret var aktiva i välgörenhet tillsammans och det är i den andan som änkan Marsha Garces Williams nu väljer att skänka bort hela konstsamlingen tillsammans med andra föremål som film- och underhållningsmemoria i form av till exempel filmmanuskript och auktionen kommer även att innehålla privata ägodelar så som exklusiva armbands-ur. Till kuriosan hör Gryffindor robe, en kostym som bars av Harry Potter i filmen the Sorcerer’s Stone – Harry Potter och de vises sten.

Auktionen kommer att hållas på Sotheby´s i New York i Oktober. I dagarna kommer en broschyr med auktionsföremålen att ges ut och man kommer även att kunna beskåda auktionens innehåll på Sotheby´s webbsida. Dagarna innan auktionen den 4:e Oktober kommer allmänheten att kunna se föremålen och konstverken hos Sotheby´s.

Bland konstverken finns målningar av gatukonstnären Banksy´känd för sin ofta provokativa och politiskt laddade gatukonst. Skulptören Niki de Saint-Phalle finns också med i samlingen liksom konstverk av Shepard Fairey and Invader. Mest modern konst således varför den konstintresserade New York-besökaren bör ta tillfället i akt och göra ett besök på visningen i Oktober.

De organisationer som kommer att få ta del av pengarna från auktionen är, Wounded Warrior Project, The Juilliard School, the Challenged Athletes Foundation, och the Christopher & Dana Reeve Foundation; de organisationer som paret stöttat med sin välgörenhet. Intäkterna beräknas bli avsevärda. Robin Williams minne består i hans filmproduktion men med auktionen vid Sotheby´s efterlämnar han även ett ekonomiskt bidrag.