Så fort vi rör oss ute i det offentliga lämnar vi små spår efter oss. Vi tänker kanske inte på det, men varje gång vi spottar på marken, tar i ett dörrhandtag eller slänger en cigarett har vi lämnat ett litet dna-spår som visar att vi en gång var där. New York-baserade konstnären Heather Dewey-Hagborg gör unika skulpturer utifrån de spår vi lämnar efter oss.

Hittar sitt material utomhus

Ett hårstrå, ett tuggummi eller en urdrucken flaska kan vara just den ledtråden Heather plockar upp. Hon tar med den till ett labb där hon får fram dna någon lämnat på föremålet och sedan analyserar hon det. Heather fascineras av det faktum att det där lilla spåret av någon kan berätta så mycket, till exempel var ens förfäder kom ifrån eller vilken hårfärg man har.

Den kreativa processen

Med hjälp av ett datorprogram, snarare än med papper och penna, tar hon fram en 3-D modell av dna:et. Sedan sätter hon igång att skapa tredimensionella ansiktsporträtt som blir skulpturer av hur den personen skulle kunna se ut. Allt kan hon nämligen inte se i dna-analysen, såsom ålder, vikt och förstås personlig stil. Hon väljer därför att göra alla som om de var i trettioårsåldern. Ibland blir de läskigt lika originalet, samtidigt som det alltid är något som inte stämmer helt. Det blir som en parallell version av en själv.

Utställningen Stranger Vision

De tredimensionella skulpturerna ställdes ut mellan 2012 och 2014 och utställningen fick namnet Stranger Vision. Det var med den utställningen världen fick upp sina ögon för hennes arbete. Hon har sedan dess haft flera utställningar och även föreläst. Heather rör sig mellan flera olika discipliner och kombinerar vetenskap med konst och samhällskritik. 2017 hade hon en annan utställningen, Probably Chelsea, som är en samling av 30 tredimensionella dna-baserade skulpturer av Chelsea Manning.