Vill du ha ett konstverk i ditt hem, något som gör folk nyfikna och som garanterat ingen annan har? Då ska du leta efter konstnärer och företag som specialiserat sig på DNA-art.

Gör konst utifrån ditt eget dna

Det finns konstnärer som arbetar med att skapa skulpturer utifrån ditt eget unika dna. Du beställer hem ett kit och tar sedan ett enkelt och smärtfritt dna-test, till exempel genom att stryka med en bomullspinne på insidan av din kind. Du skickar tillbaka testet till konstnären som arbetar med ditt test i labbet. Utifrån resultat skapar sedan konstnären ett konstverk som du är helt ensam i världen om. Ofta kan du välja mellan skulptur eller tavla. Kanske vill du ha både för att låta dem komplettera varandra.

Konstnären utgår från dina favoritfärger

Skulpturen är ett samarbete mellan dig och konstnären. Det är du som väljer storlek och färger. Antagligen får du några standardmått och några olika färgpaletter att välja mellan för att göra valet enkelt för dig. En konstnär säger dock sällan nej till att gå utanför ramarna om du önskar det. Vill du istället slippa bestämma kan du lämna över beslutet till konstnären. Färgvalet blir då en överraskning.

Hela familjens dna som inredningsdetalj

Vore det inte snyggt att ha hela familjen samlad i form av konstverk? Kanske även husdjuren kan få sitt dna omvandlad till en skulptur. Den slingrande spiralformen av en dna-sträng kan få en fot och stå på en möbel eller i fönstret. Du kan också välja en utan fot och hänga den i fönstret eller på väggen. Materialet varierar, men många väljer att arbeta i metall, ibland blandat med glas och färger. Varje konstnär har sin unika stil vilket också det bidrar till att du får ett konstverk som inte liknar något annat.

Flera offentliga platser världen över är smyckade med stora skulpturer av dna-strängar. De föreställer dock inte någon specifik person.